Ke slavnostním příležitostem a dobrému jídlu už neodmyslitelně patří i dobré víno. Chutě by se vzájemně měly doplňovat a k tomuto účelu je samozřejmě dobré zvolit vhodný druh, díky čemuž dokážeme výslednou chuťovou souhru dotáhnout k dokonalosti.
Pokud jste ale v oblasti vín nováček a nevíte, jaké typy se k určitým pokrmům hodí, poradíme vám se základním výběrem vhodného vína dle jeho úplně základních charakteristik.
Červené, ať už lehké nebo těžší, se výborně hodí k tmavým masům, jako je hovězí, jehněčí nebo zvěřina. Ta lehčí lze kombinovat i s drůbežím masem. Samozřejmostí je kombinace se sýry.
Bílé se hodí k rybám a mořským plodům, jako jsou například korýši (krevety, humr). Dále pak jej lze výborně spárovat se světlým, tedy drůbežím masem. I zde platí, že kombinace se sýry, tvrdými či těmi s modrou plísní na povrchu, je ideální.
Růžová také vhodně chuťově doplní ryby a mořské plody. Ke světlému a tmavému masu se naopak nehodí vůbec. Nejlepší variantou je tak podávat jej spolu se všemi typy sýrů, nebo právě s rybou.
Dezertní jsou vhodná k uzeninám, jako je slanina nebo salám. I zde platí, že lze kombinovat se sýry, ale ideálně jen s těmi jemnými jako je mozzarella nebo mascarpone.
Vybírat víno můžete také dle celkové výraznosti chuti jídla. Ostrá jídla se ideálně párují s vychlazenými sladkými víny, to samé platí u sladkých jídel. Kyselá jídla byste vždy měli doplnit tím s vyšší kyselostí.
Výběr vhodného vína k jídlu není z počátku jistě snadná záležitost. Určitě vždy vybírejte ta kvalitní a ověřená. Naopak pokud byste vybrali to, které sice typově ladí s jídlem, ale jeho kvalita je diskutabilní, nemusí být výsledek dle Vašich představ.
Přihlaste se a dostávejte výhodné nabídky jako první