Pokud se o víno trochu více zajímáte, určitě už jste někdy slyšeli o tzv. přírodním víně. Přírodní víno je nefiltrovaná, a dalo by se říci „nezkrocená“ verze toho, co běžně známe jako víno. V mnoha případech také na první pohled nevypadá nebo nechutná jako typické víno.
Hrozny se pěstují v malém, pěstují je nezávislí pěstitelé a jsou ručně sbírané na organických vinicích. Víno je fermentováno bez přidaných kvasinek. Přidává se pouze málo sulfátů, ne-li žádné.
Samozřejmě zatím není nějaká oficiální definice nebo regulace toho, co je přírodní víno. Takže pokud někdo řekne, že pijete přírodní víno, technicky to neznamená vlastně nic.
Na základě toho, že při jeho výrobě nejsou použita žádná aditiva nebo sulfáty, spousta lidí věří tomu, že přírodní vína jsou pro lepší. Někdy to pravda je, ale někdy taky ne. Vysvětlíme.
Za prvé: vinné sulfáty nejsou v zásadě špatné. Je to sice trochu kontroverzní téma, ale stále není žádný prokazatelný důkaz toho, že by způsobovaly onu známou bolest hlavy po vínu.
Za druhé: přírodní vína jsou nefiltrovaná, což znamená že obsahují nečistoty jako jsou třeba mikroby. A ty pít raději nechceme.
Za třetí: vína bez přidaných sulfátů dlouho nevydrží a jsou velmi citlivá. Pokud se s nimi špatně a neopatrně manipuluje, mají tendenci se rychle zkazit. A to třeba už i během cesty k prodejci.
Pokud chcete, aby vám přírodní víno vydrželo a nemuseli jste ho rovnou vyhodit, držte se několika základních tipů a rad, jak přírodní víno uchovávat:
Přihlaste se a dostávejte výhodné nabídky jako první